DURGUNLUK VE BELİRSİZLİK DÖNEMİNDE ŞİRKET YÖNETİMİ REHBERİ
Zor zamanlardan geçiyoruz. Tüm dünyada talep daralıyor, nakit riski artıyor, müşteri kaybı yaşanıyor. Dönem; çalkantı ve belirsizlik dönemi... İşin daha da önemli tarafı, içinde yaşadığımız derin kriz ortamı bir gün mutlaka düzelme eğilimine girecek de olsa, talep ve büyüme sıkıntısı, belirsizlik ve çalkantı daha çok ama çok uzun bir süre bizimle olacak. Öyle on onbeş güne kalmaz, ya da bilmem kaçıncı çeyrekte işler düzelir diyenlere kesinlikle inanmayın. Krizin derin etkileri bir gün elbette yumuşayacak da olsa, karşımıza çıkacak olan yeni 'normal' dünya eskisine hiç ama hiç benzemeyecek! Belirsizlik, çalkantı ve müşteri riski ciddi anlamda devam edecek. O nedenle de alıştığımız şirket yönetimi anlayışlarıyla artık ne hayatta kalmamız, ne de başarılı büyüme ve kârlılık fırsatları yakalamamız mümkün. Kafalarımızın da, yönetim tarzlarımızın da radikal şekilde değişmesi şart! Nasıl mı?
İşte elinizdeki kitap 'nasıl' sorusunun ayrıntılı yanıtlarını veriyor. Tek kişilik girişimciden KOBİ'ye, büyük kurumsal şirketten holding'e, tüm şirketler ve yöneticileri için gerek mevcut durgunluk dönemi, gerekse bunun ardından gelecek olan belirsizlik dolu düzelme dönemlerinde başarı için ne tür yöntemler izlemeniz gerektiğinin yollarını ayrıntısıyla anlatıyor… Pazartesi sabahı kullanmaya başlayabileceğiniz reçeteler veriyor. Aynı zamanda da, önümüzdeki orta vadede başarının altın anahtarı olacak ve sizi farklılaştıracak stratejik bakış açısının esaslarını sunuyor.
Kitap üç ana bölümden oluşuyor: Durumu Anlamak, Hayatta Kalma Stratejileri, Büyüme Stratejileri.
Birinci bölüm "Durumu Anlamak" başlığını taşıyor. Burada, ABD'de baş gösteren mali ve ardından gelen reel sektör krizlerinin çok berrak ve net bir analizi yapılıp, okura meselenin boyutlarını kavramasında yardımcı olmaya çalışılıyor. Zira eğer işin ortaya çıkış nedenlerini ve boyutlarını bilirseniz, o zaman karşınızdaki gücün nasıl bir şey olduğunu çok daha iyi anlar, ona göre tavır alırsınız.
İkinci bölüm, "Hayatta Kalma Stratejileri" ile ilgili… Zira şirketinizin büyüyebilmesi için önce sağlam bir vücuda sahip olması lazım. Burada, şirketin tepe yönetimi ve diğer işlevsel birimleri için krizde neler yapmaları gerektiğine dair reçeteler sunuluyor: Finans birimine, İK, imalat, operasyon, satınalma, pazarlama ve satış birimlerine…
Üçüncü bölüm ise, "Büyüme" konusuyla ilgili. Zira kriz ne kadar derin olursa olsun gerek yurt içinde gerekse yurt dışında insanlar bir şeyler tüketmeye devam edecekler. O zaman sizin şirketinizin meselesi, bu azalan talep ortamında zayıf yerli ve uluslararası rakiplere karşı müşterilerin en fazla tercih ettiği şirket haline gelebilmek olmalı… İşte kitap yine çok ayrıntılı olarak ve bol örnekle bunu nasıl yapacağınızı ve daralan talep baskısından nasıl çıkacağınızı net ve berrak yöntemlerle anlatıyor.
Çok kolay anlaşılan, hemen Pazartesi sabahı uygulamaya koyabileceğiniz bilgilerle dolu bir kitap.